Què és una Mutualitat?
Les mutualitats de previsió social són l'exponent assegurador del caràcter associatiu que ha caracteritzat la societat civil catalana al llarg de la seva història, des de les confraries i gremis artesanals de l'edat mitjana, passant per les germandats i montepíos del segles XVIII i XIX, fins arribar al segle XX, en el qual es va desenvolupar el model mutualista actual.
LES MUTUALITATS A CATALUNYA


Podem definir les mutualitats com societats de persones que exerceixen amb caràcter principal una activitat asseguradora sense afany de lucre, complementària o alternativa de la Seguretat Social, sota els principis de protecció mútua, solidaritat, gestió professional i organització democràtica.

La tradició mutualista catalana s'ha desenvolupat principalment en la prestació de serveis, significativament en l'àmbit de la malaltia i l'assistència sanitària.

Previsió social i complementarietat són elements substancials a la naturalesa de les mutualitats. Es tracta d'un model assegurador social i de proximitat, que ofereix solucions a les necessitats de protecció social dels ciutadans i ciutadanes. Aquestes característiques fan que el mutualisme sigui un instrument molt adequat per desenvolupar la previsió social complementària segons les directrius del Pacte de Toledo.

El Montepio de Conductors Sant Cristòfol de Girona i Província reuneix les característiques definidores del mutualisme català, amb alguns trets que el fan especialment singular. Nascut com una entitat de caràcter professional (Mutualitat de Conductors, tipologia d'especial tradició a Catalunya, on són presents a tot el territori), va evolucionar cap a la prestació de serveis d'assistència sanitària, cobertura també característica del mutualisme català. Al llarg de la seva història, s'ha convertit en el referent mutual a les comarques gironines, amb una vocació de servei que reuneix alhora tradició i modernitat.

Ens trobem en un moment de constant evolució de totes les entitats asseguradores, a escala europea, en el qual es presenten nous reptes de solvència i nous productes asseguradors i serveis. El mutualisme també ha d'afrontar reptes de futur.

A Catalunya, les mutualitats estan en procés continu de renovació per mantenir la seva tradició i peculiaritats, adaptades a aquest món en canvi continu. El nostre repte és, per tant, evolucionar per continuar essent competitius en el marc de la previsió social i l'assegurança.

En aquest repte, la Federació de Mutualitats de Catalunya vol també contribuir per donar el millor servei a les mutualitats de Catalunya, promovent accions de col•laboració entre les mutualitats i realitzant les funcions de lobby per defensar i potenciar aquest sector en el nostre territori.


D. Jordi Busquet Albertí
President Federació de Mutualitats de Catalunya
Les galetes ens permeten millorar els nostres serveis. Continuant amb la navegació, accepteu l'ús de galetes. Més Informació Accepto